Žáci Masarykovy školy opět na divadelních prknech, jež znamenají svět

Po 20 letech v prostorách Tylova domu znovu ožívá školní akademie žáků a učitelů Masarykovy školy v Poličce. Neuvěřitelně pestrá mozaika scének, hereckých, pěveckých, tanečních a sportovních vystoupení. Neskutečných dvě stě účinkujících nás nechalo nahlédnout pod pokličku svého umění. A že bylo se na co koukat. To byla paráda! To byla radost a chuť podat co nejlepší výkon. Držte si klobouky, neopakovatelná jízda žáků právě začíná.

Záplava malých školáků brilantně ovládajících všechna písmena a číslice, bosí caparti z 2. tříd připomínající děti z dob dávno minulých, zpívající ukrajinští žáci, obrovsky zdatní sportovci, kteří nám předvedli s neochvějnou jistotou kruhový trénink tabata, parkour, jumping. Éterické tanečnice, hudebníci s dechovými nástroji a v neposlední řadě krásné modelky v originálních šatech. To všechno a mnohem více se valilo z pódia na diváky jako lavina. Jedno hezčí vystoupení než druhé. Všechna se střídala ve vysokém tempu a nasazení. Diváci vůbec neměli možnost vydechnout.

Ústřední dvojicí moderátorů celého programu se stává Všudybud a Mámení v podání Elly M. Pražanové (Anny Kašové) a Reného Siona (Barbory Pešavové). Kdo to však přichází ze zákulisí? Nemůže jím být nikdo jiný než muž s bohatým plnovousem a v černém plášti, odborník na slovo vzatý, J. A. Komenský. Trojice herců společně cestuje časem, ocitá se v alchymistické dílně a nakonec v současné škole v roce 2023. Komenský, kterého velmi dobře ztvárnila M. Vaisová, je nadšen, ale i trochu zaskočen „placatými knížkami s hýbajícími se obrázky“.

Mohou se mladí lidé v dnešní době ocitnout v nebezpečí? I o tom byla další scénka s nádechem vážnosti – Démoni. Osamělý chlapec bojující s nástrahami současnosti. Je možné najít víru v sebe sama? Taneční pohyby herců podkreslené podmanivou hudbou vyjadřovaly hluboké emoce.

Pohlazením pro duši byla závěrečná píseň o tom, že se mladí lidé nikdy nevzdají a doletí ke hvězdám. Tak to bylo a je. Oslava všech krás života, mládí, přátelství a vzájemné pospolitosti je už za námi a nám nezbývá než se těšit na novou.

Vřelé díky všem žákům za neskutečné výkony, pedagogům za láskyplné vedení a režisérkám Z. Hostašové a B. Kaprasové za nápadité uchopení celého náročného projektu. (Momentky ve fotogalerii)

D. Hrubá

Copyright © 2024 ZŠ Masarykova Polička. Všechna práva vyhrazena.
Joomla! je svobodný software vydaný pod licencí GNU General Public License.

Počet návštěv - Dnes: 43 | Včera: 26 | Týden: 367 | Měsíc: 1409 | Celkem: 302003